Faden Durgun vergastte ons op enkele visgerechten uit Turkije. Hieronder vind je de gerechten, de nodige ingrediënten en de bereidingswijze. Veel kookpleizer!

  • Sehriyeli Pirinç Pilav (rijstschotel)
    • Ingrediënten
      • 2 glazen rijst, schoongemaakt en gewassen
      • roomboter
      • bouillonblok of vers soepvlees
      • vermicelli (half glas )
      • eetlepel verse citroensap
    • Bereidingswijze
      • Smelt de boter in de pan. Voeg de vermicelli toe. Fruit deze een paar minuten en voeg daarna de rijst toe en fruit deze. Kook een paar minuten op laag vuur. Voeg het water toe en zorg dat deze 1 cm boven de rijst uitkomt. Voeg het citroensap en een snufje zout toe. Laat het koken op hoog vuur. Zodra het begint te koken, op laag vuur, deksel erop en 15 a 20 minuten laten koken. Schep de rijst met een houten lepel, doe een krant onder de deksel en laat het rijst even rusten.
      • Cobn Salatisi (slaatje)
      • Künefe (dessert)
  • Balik Yahsins Tarifi (makreel)
    • ingrediënten voor 6 personen
      • 6 kleine makrelenfolie
      • olijfolie
      • 3 uien, fijngehakt
      • 50 gram walnoten, gemalen
      • 50 gram gram hazelnoten, gemalen
      • 2 eetlepels pijnappelpitten
      • 75 gram rozijnen
      • zout.versgemalen zwarte peper
      • mespuntje kaneel
      • 4 eetlepels gehakte peterselie
      • 2 eetlepels gehakte verse dille of 3 eetlepels gedroogde dille
      • 2 eieren, losgeklopt
      • 25 gram droog broodkruim
      • 3 citroenen, in dunne schijfjes gesneden
    • Bereidingswijze
      • Maak de makrelen schoon, was ze en droog ze goed af. Maak 3 eetlepels olie heet in een koekenpan en fruit hierin de uien lichtbruin. Doe alle noten erbij en bak het 1 minuut. Voeg daarna de rozijnen, zout, peper, kaneel, peterselie en dille toe en laat het vijfiten minuten doorkoken. Laat alles vervolgens afkoelen. Vul de makrelen met dit mengsel en maak ze dicht met prikkers. Verhit wat olie in een grote pan. Haal de vis eerst dor het ei, daarna door het boordkruim en bak ze, niet te heet, mooi bruin. Leg ze tenslotte op een schaal en garneer ze net citroen.
  • Cobn Salatisi (slaatje)
    • ingrediënten voor vier personen
      • 2 tomaten
      • een halve komkommer
      • 1 bos lenteuitjes
      • paar takjes munt
      • 3 groene Turkse zoete pepers
      • 1 citroen, uitgeperst
      • 1 klein blokje Turkse kaas
      • olijfollie
      • snufj ouzt
    • bereidingswijze
      • Was en snijd de tomaten, komkommer, lenteuitjes, munt, en de pepers (pitjes er uit) fijn doe dit in een schaal. Hak daarna de kaas in blokjes en voeg deze samen met een paar scheuten olijfolie, een snufje zout en het sap van de citroen aan de salade toe. Hussel alles goed door elkaar.
  • Künefe (dessert)
    • ingrediënten voor 8 personen
      • 500 g "taze kadayif" (te verkrijgen in een Turkse winkel)
      • 250 g roomboter of blueband, gesmolten
      • 200 g gemalen nootjes
      • 350 g suikerg dl water
      • l eetlepel citroensap
    • bereidingswijze
      • Verwarm de oven voor op 200graden.
      • Doe 'kadayif" in de schaal en haal het los van elkaar.
      • Bestrijk de ovenschaal met wat boter.
      • Meng de gesmolten boter met 'kadayif' goed door elkaar.
      • Bedek nu de schaal helemaal met de helft van 'kadayif' en druk het rustig plat met je handen.
      • Bedek dit vervolgens helemaal met nootjes.
      • Leg nu de andere helft 'kadayif" op de nootjes en verdeel het gelijkmatig erover.
      • Druk het vervolgens weer even plat, zodat de nestjes niet te los uitsteken na het bakken.
      • Plaats de ovenschaal met 'kadayif" midden in de oven en bak dit bruin en gaar (ongeveer in een half uur).
      • Laat de taart aan de kant afkoelen.
      • Breng het water aan kook en doe de suiker in. Voegnog de citroensap toe en laat de siroop ongeveer 40min. door koken op middel hoog vuur.
      • Giet de siroop vervolgens op afgekoelde taart en laat de taart aan de kant dit keer met siroop afkoelen.
      • Snijd de taart in stukken (in meeste gevallen, in vierkanten).
 
Met steun van
20151105vgclogo_verticaal_zwart 2007dezeyp2016paspartoelogo